Wanneer boosheid in jou regeert

6. Afsluiting

Op dit moment is in de wereld de fight-respons hetgeen waar we het meeste last van hebben. Mensen die pleasen, vinden we over het algemeen niet heel vervelend. Het kan een beetje irriteren, maar als iemand voor je vliegt, nemen we dat al gauw voor lief. Mensen die vluchten, de confrontatie uit de weg gaan, die merken we niet echt op.

Mensen die bevriezen, merken we al helemaal niet echt op. Maar we hebben wel last van iemand die telkens uit zijn slof schiet, super defensief is, ogen die vuur spugen of negativiteit die rond vliegt. En waarom is dat zo intens?

Omdat deze respons van de ander ook direct onze eigen gevoel van gevaar activeert. Zo ontstaan ruzies en escalaties, omdat de fight-respons van de één zo onveilig aanvoelt dat de fight-respons van de ander ook aangaat. Zo ontstaan uiteindelijk hele oorlogen, dat zal geen verrassing zijn. Het belangrijkste inzicht is: een fight-respons is ALTIJD een signaal, geen vervelende karaktereigenschap, geen opzet, niet expres getoonde hufterigheid.

Nee, een signaal. Wat dus betekent dat het iets aangeeft, iets signaleert. Het signaleert gevaar, het signaleert onveiligheid. En ja, het is in 98% van de gevallen een overreactie, die niet past bij deze huidige situatie.

Waardoor het ook écht heel belangrijk is dat het signaal begrensd wordt, met alle liefde en duidelijkheid! Het feit dat het een signaal is, betekent dus niet dat je het gewoon maar moet pikken. Het betekent dat je zeker grenzen mag aangeven. Maar doe je dat vanuit een eigen fight-respons, dan ben je beide in pijn en onveiligheid en kan je er dus logischerwijs niet aandachtig zijn voor de ander. Neem dus rust, een adempauze, een time-out.

Zorg eerst voor jouw eigen veiligheid, onderzoek jouw eigen gevoel van gevaar. Ga dan terug om de ander te ondersteunen, hun eigen gevoel van gevaar te herkennen. We zijn niet elkaars ouders, maar kunnen elkaar in co-regulatie wel ondersteunen om ons zenuwstelsel helder te krijgen. Om te weten wat onze grootste Cues of Dangers zijn en om triggers te herkennen. Zodat samenwerken en samenleven prettiger wordt voor iedereen.