
Wanneer boosheid in jou regeert
4. Fight-respons? Zo zorg je voor veiligheid.
Herken je een Fight-respons bij jezelf? Wellicht niet op dit moment, maar weet je dat het gebeurde? Neem een situatie in gedachten waarvan je weet dat het een fight-respons triggerde. Probeer nu te kijken wat er stap voor stap gebeurt. Gebruik hiervoor het Werkblad met de schrijfoefening.
Hoe zorg je voor veiligheid?
Eigenlijk zijn we in 98% van de situaties (fysiek) veilig. Alleen ervaren we dat volledig anders. Dit moeten we even zo stellig benoemen omdat je met die wetenschap jezelf ook kunt vertellen of meenemen in die werkelijke waarheid.
Als ik het idee heb dat ik buitengesloten word, wat is daar dan werkelijk gevaarlijk aan? Is het echt waar? Heb ik het anders opgepakt? Is dit het gevolg van de onveiligheid/gevaar in of bij een ander en wat gebeurt er dan als ik dit open en kwetsbaar deel? Of als ik gevaar voel omdat mijn baan op de tocht staat, waar ben ik dan zo bang voor? Waar komt dat gevaar vandaan en kan ik er op vertrouwen dat ik dan iets anders vind en ik in dat moment weet dat er iets nieuws op mijn pad gaat komen?
Is het dan werkelijk gevaarlijk of gewoon heel spannend en logisch ook? Als ik realiseer dat het niet per se gevaarlijk is, maar wel heel erg spannend, dan kan ik mezelf vertellen: Ik ben veilig en ik ben geliefd. Je vertelt hiermee het kind in jou dat jij er als volwassene bent. Dat jij als volwassene weet wat te doen en als je het niet weet wie je dan kan vragen om hulp.
Neem dit zinnetje mee: Ik ben veilig en ik ben geliefd. Probeer het uit in elke situatie dat je je onveilig voelt en je zult merken dat je je steeds beter gaat voelen.