
Wanneer boosheid in jou regeert
Een boze puber?
Heb je te maken met een boze puber?! Er verandert zo ontzettend veel in de puberteit. Vanaf 12 jaar gaan ze kijken naar alles wat ze geleerd en voornamelijk voor-geleefd hebben gekregen. Klopt het wel? Is het hoe ik het zelf wil?
Dit brengt onzekerheid en verwarring met zich mee. Logisch dat het zenuwstelsel van deze jonge mensen regelmatig aanvliegt en er een respons komt. Kan je er met liefde en vertrouwen bij blijven? Dan ben je zelf Ventraal/Veilig. Mocht je zelf boos worden of gaan pleasen bijvoorbeeld, dan is ook jouw zenuwstelsel aan en reageer je zelf vanuit een respons. Dan wordt corrigeren en geruststellen erg lastig.
Kom dan eerst weer terug bij jouw eigen veiligheid, al dan niet met behulp van co-regulatie door je verhaal te delen met iemand anders die jou kan helpen je weer Ventraal/Veilig te voelen. Kan je jouw boze puber vertellen dat boosheid gevoeld mag worden en uitleggen wat er nu gebeurt in het zenuwstelsel?
Kan je ze liefdevol begrenzen? Want schoppen en beledigen is geen helpende manier om boosheid te uiten. Voor deze jongeren is het enorm van belang dat ze leren dat boosheid er absoluut mag zijn en dat het grenzen aangeeft én dat de manier van uiten duidelijk én veilig mag zijn.
2. Is er een fight-respons bij de ander?
Als je iemand tegenover je hebt die “te” boos reageert, dan zijn er 2 reacties van jou mogelijk: 1. je wordt ook boos, vlucht weg, gaat pleasen, bevriest, of gaat als een schildpadje op de bodem van de vijver liggen. Dit is een respons van jouw eigen zenuwstelsel. Of 2. Je neemt even een korte adempauze en realiseert: de ander zit nu in een respons en voelt zich dus onveilig.
Biedt eerst veiligheid door aan te geven wat er nu gebeurt, “Ik zie je boosheid, ik hoor je én ik wil het er graag met je over hebben als de boosheid wat meer is gaan liggen.” Tegen pubers/kinderen of partners kan je ook zeggen: “Ik kan je niet verstaan als je zo boos tegen me praat.” Want ook al is het een respons en daarmee dus een signaal van de pijn die ze eigenlijk voelen, dan mogen we de respons wel begrenzen. Je hoeft je door niemand te laten schoppen, figuurlijk en ook zeker letterlijk niet.
Als de persoon gekalmeerd is,kan je gaan kijken waar de oorsprong van de respons vandaan komt. Zie hiervoor Werkblad nummer 2, de Tijdlijn in het Verdiepingsmateriaal.
Luister naar de oefening: Haal het oordeel van je boosheid af.